ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

faith_schools2

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του για τη δημιουργία εκκλησιαστικών σχολείων στην Κύπρο και την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της παιδείας του τόπου. Τα εκκλησιαστικά σχολεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς ωστόσο να έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των σχολείων και τους όρους έγκρισης της λειτουργίας τους.

Θέση του Ομίλου είναι πως η θρησκευτική πίστη αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως τέτοιο πρέπει να μένει στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής του ατόμου. Το σχολείο οφείλει να είναι χώρος που θα διασφαλίζει ότι τα παιδιά δε διαχωρίζονται βάσει θρησκευτικής ή άλλης τοποθέτησης. Αναμφίβολα η θρησκεία έχει θέση στη ζωή πολλών ανθρώπων που ελεύθερα μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στην ιδιωτική τους ζωή. Το σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο ωστόσο οφείλει να προωθεί τον ορθολογισμό και την κριτική σκέψη και όχι τον θρησκευτικό δογματισμό και την κατήχηση.

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ ενός εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στο οποίο όλα τα παιδιά θα εκπαιδεύονται μαζί, όχι χωριστά, και σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των γονέων τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα και τα σχολεία ειδικότερα θα πρέπει να αποδέχονται τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας μας και να προωθούν τις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες για να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι διαφορετικές πεποιηθήσεις των ατόμων να προωθούν τον διαχωρισμό τους. Οι ανθρωπιστές επιθυμούν μια κοινωνία που θα αποκομίσει τα οφέλη των παιδιών από διαφορετικό υπόβαθρο και με διαφορετικές θρησκευτικές ή μη πεποιηθήσεις που θα μαθαίνουν μαζί, το ένα από το άλλο και το ένα για το άλλο σε μια ανοικτή για όλους κοινωνία, ευαισθητοποιημένη και απαλλαγμένη από διακρίσεις. Η θέση του Ομίλου Ανθρωπιστών για την Εκπαίδευση προκύπτει από τις αρχές του ανθρωπισμού, την ευαισθητοποίηση για το κοινό καλό και την προσπάθεια προώθησης ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα αντιμετωπίζει ισότιμα τα παιδιά οποιασδήποτε θρησκείας ή χωρίς θρησκεία.

Ο Όμιλος υποστηρίζει σθεναρά την Αρχή της Συμμετοχής η οποία, μέσα από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κατοχυρώνει στο παιδί το δικαίωμα να διαμορφώνει προοδευτικά τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις και να συγκροτεί τη δική του κοσμοθεωρία. Να επιλέγει και ελεύθερα να διαμορφώνει και να εκφράζει το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Ευθύνη και υποχρέωση των γονιών και της πολιτείας, κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι να υποστηρίξουν το παιδί, στην πορεία συγκρότησης της ταυτότητάς του. Οφείλουν να του δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες, που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει και να κατανοήσει, με τρόπο ενεργητικό και κριτικό, τον ίδιο του τον εαυτό, τον κόσμο και τη θέση του σε αυτόν. Θέση του Ομίλου είναι ότι η Αρχή της Συμμετοχής δεν μπορεί να είναι συμβατή μέσα σε εκκλησιαστικά σχολεία που προωθούν τον θρησκευτικό δογματισμό και την κατήχηση.

Σε ένα κράτος, συμβατό με τις σύγχρονες δημοκρατικές αξίες ισονομίας και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών, το σχολείο ως χώρος σύνθεσης απόψεων και πολιτισμών, πρέπει να διατηρεί τον κοσμικό χαρακτήρα του, την αμεροληψία και την ουδετερότητα του απέναντι σε όλες τις θρησκείες.