Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών για τις αντιδράσεις στην απόφαση παιδιού να ασκήσει το δικαίωμα της θρησκευτικής του ελευθερίας

Posted Monday August 22, 2016 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών για τις αντιδράσεις στην απόφαση παιδιού να ασκήσει το δικαίωμα της θρησκευτικής του ελευθερίας

Δημοσιεύματα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν λόγο για “αναστάτωση και προβληματισμό” που επικρατεί σχετικά με απόφαση 17χρονου Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Σε σημερινό δημοσίευμα του ο Φιλελεύθερος αποκαλεί το γεγονός ως “μεμονωμένο κρούσμα” και εξηγεί πως υπάρχει περαιτέρω ανησυχία για το γεγονός ότι “ο 17χρονος έχει μικρότερο αδελφό, ο οποίος δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από τις θρησκευτικές επιλογές του αδελφού του”.

Σε καμία περίπτωση δε θα σχολιάσουμε τις προσωπικές θρησκευτικές επιλογές του οποιουδήποτε, ενήλικα ή ανήλικα. Άλλωστε, το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο έχει αναγνωριστεί από μια σειρά διεθνών συνθηκών. Σχετικές διατάξεις περιέχονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ειδική μνεία για το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας γίνεται και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αξιώνοντας από τα Συμβαλλόμενα Κράτη τον σεβασμό του δικαιώματος αυτού. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα συμβαλλόμενα αυτά κράτη και οφείλει να υιοθετεί τη Σύμβαση και να διασφαλίζει με κάθε τρόπο την τήρησή της.

Στο συγκεκριμένο ωστόσο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σχολιάσουμε την τραγική διάσταση που έχει πάρει ένα τόσο προσωπικό θέμα και την απαράδεκτη αντίδραση διαφόρων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, προτρέποντας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και την Εκκλησία να λάβουν μέτρα με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το φαινόμενο δεν θα έχει συνέχεια.

Σε τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα “Μεσημέρι και κάτι” ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς επέρριψε ευθύνες σε διευθυντές, καθηγητές, στο Υπουργείο Παιδείας, στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αλλά και στην ίδια την Εκκλησία για την πιο πάνω εξέλιξη. Ανέφερε επίσης πως το θέμα αυτό έπρεπε να απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση και την εκκλησία και γενικά τους δημόσιους παράγοντες αυτού του τόπου.

Στο σημείο αυτό, δράττουμε της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποχρεώνει τα Συμβαλλόμενα Κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας δηλαδή το δικαίωμα των γονέων να καθοδηγούν τα παιδιά τους στην άσκηση του πιο πάνω δικαιώματος κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και στις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εκκλησία, ούτε δημόσιοι παράγοντες αυτού του τόπου έχουν δικαίωμα να προσεγγίσουν, να επέμβουν και να μεταπείσουν με οποιοδήποτε τρόπο την απόφαση του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε άλλου παιδιού και της οικογένειάς του.

Στην ίδια εκπομπή, ο δημοσιογράφος Νικήτας Κυριάκου θέτει την ερώτηση: “Τι θεωρείτε ότι ανάγκασε τον 17χρονο να κάνει αυτή την κίνηση;” και στη συνέχεια κρούει το κώδωνα για “να ξυπνήσουν πολλοί μετά από αυτό και να προσεγγίσουν τον 17χρονο και τους υπόλοιπους που ίσως να σκεφτούν να κάνουν μια τέτοια κίνηση”. Αν και δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε την ουδετερότητα, την αντικειμενικότητα -πόσο μάλλον τη διακριτικότητα της στάσης όταν γίνεται αναφορά σε παιδιά- που πρέπει να τηρούν οι φορείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα ήταν ωστόσο εύλογο να εξηγήσει ο κ. Κυριάκου τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ο 17χρονος έχει “εξαναγκαστεί” να προβεί σε αυτή την πράξη. Απορρίπτει ο κ. Κυριάκου την πιθανότητα ένας νεαρός να επιλέξει από μόνος του τη θρησκεία που τον εκφράζει;

Δυστυχώς, τοσο το σημερινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου όσο και ο κ. Φαλάς εκ τηλεοράσεως έχουν αναφέρει ότι η οικογένεια του 17χρονου αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία ίσως συνέβαλαν στην απόφασή του να αλλάξει θρησκεία. Οι πιο πάνω αναφορές και τοποθετήσεις εξέθεσαν στη δημοσιότητα την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του συγκεκριμένου παιδιού και παραβίασαν ευθέως το δικαίωμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Καλούμε την Επίτροπο Προστασίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού να τοποθετηθεί άμεσα και να λάβει όλα τα μέτρα ώστε πρώτιστα να προστατευθεί το συγκεκριμένο παιδί και η οικογένειά του από περαιτέρω παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και των προσωπικών τους δεδομένων στη δημόσια σφαίρα και κατά δεύτερο να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξει καμία παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας του παιδιού και της οικογένειάς του.

Η θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως αποτελεί προϋπόθεση αλλά και βασική αρχή κάθε ανθρωπιστή: “Η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας αποτελεί μία από τις βασικές ελευθερίες του ανθρώπου και θεμέλιο λίθο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία, όπου συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές θρησκείες, η Πολιτεία θα πρέπει να οργανώνει και να εξασφαλίζει την ομαλή άσκηση όλων των θρησκευτικών πεποιηθήσεων, παραμένοντας ουδέτερη και αμερόληπτη”.

Comments are closed.