Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών σχετικά με την εκδήλωση “Ορθοδοξία και Περιβάλλον” που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Posted Sunday September 04, 2016 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών σχετικά με την εκδήλωση “Ορθοδοξία και Περιβάλλον” που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με πρόσκληση που ανέβασε στην προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Ορθοδοξία και Περιβάλλον” σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2015, μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους και έχει καθιερωθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως “Ημέρα Προσευχής και ικεσίας για την προστασία και τη σωτηρία του περιβάλλοντος”.

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Επίτροπος Περιβάλλοντος ως κρατικός αξιωματούχος αγνοεί τα κοσμικά χαρακτηριστικά και τη θρησκευτική ουδετερότητα που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα σημερινό ευρωπαϊκό κράτος και τονίζει έντονα πως το κράτος και κάθε άλλη κοινωνική οντότητα πρέπει να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τους διάφορους θρησκευτικούς θεσμούς και πεποιθήσεις.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Eκκλησίας να χειρίζεται θέματα που την αφορούν και να προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες και διαδικασίες, να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και να πραγματοποιεί τις οποιες εκδηλώσεις επιθυμεί. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι όταν κρατικοι αξιωματούχοι και θεσμοί είτε εσκεμμένα και ιδιοτελώς, είτε ασυναίσθητα και καλοπροαίρετα προτάσσουν τη θρησκευτική πίστη τους έναντι των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους προς την πολιτεία και έναντι των ευθυνών τους προς όλους τους συμπολίτες τους.

Με την πιο πάνω πράξη και ενέργεια, η Επίτροπος Περιβάλλοντος διευκολύνει την επιρροή συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιηθήσεων στις πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες και υποβοηθεί την εμμονή της Εκκλησίας στη διεκδίκηση του δημόσιου πεδίου. Άποψη των Ανθρωπιστών Κύπρου είναι πως οι ανθρώπινες πράξεις και αποφάσεις, κυρίως οι πολιτικές, πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και γεγονότα καθώς και σε καθολικά αποδεκτές αρχές και αξίες. Οι διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν έχουν αντικειμενικό έρεισμα αλλά βασίζονται σε ένα εξ αποκαλύψεως δόγμα του οποίου η ορθότητα δεν τίθεται υπό συζήτηση και επιπλέον διαφέρουν από θρήσκευμα σε θρήσκευμα.

Ως ένθερμοι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους διεκδικούμε το δικαίωμα του θρησκευτικού αποχρωματισμού κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, δηλαδή τον πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και καλούμε την Επίτροπο Περιβάλλοντος να αναθεωρήσει και να ακυρώσει άμεσα την προγραμματισμένη εκδήλωση. Με την παρούσα ανακοίνωση δεν αμφισβητούμε βέβαια το ατομικό δικαίωμα της  κ. Παναγιώτου να συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, καταγγέλουμε ωστόσο τη διοργάνωση και πραγματοποίηση μιας τέτοιας υπό την αιγίδα κρατικών θεσμών και αξιοματούχων.

Τέλος καλούμε την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτου όπως αντί για προσευχές, ικεσίες και ψαλμωδίες, επιδείξει την προσήλωσή της στην προστασία του περιβάλλοντος υιοθετώντας άμεσα ορθολογιστικές περιβαλλοντικές πολιτικές και σχέδια δράσης που να ενθαρρύνουν πράσινες πρακτικές και ενός συνειδητού και ουσιαστικού πρότυπου ζωής που να προστατεύει πραγματικά το περιβάλλον.

Comments are closed.