Ανακοίνωση Ανθρωπιστών Κύπρου για τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των διαφόρων “ενδιαφερόμενων φορέων” και υπηρεσιών για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Posted Monday September 05, 2016 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση Ανθρωπιστών Κύπρου για τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των διαφόρων “ενδιαφερόμενων φορέων” και υπηρεσιών για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Οι Ανθρωπιστές Κύπρου στοχεύουν στην ένταξη και ίση αντιμετώπιση όλων των ατόμων σε ένα κράτος κοινωνικά ευαισθητοποιημένο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις όπου θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, και ως εκ τούτου τασσόνται ξεκάθαρα υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης.

Θέση του Ομίλου Ανθρωπιστών είναι πως το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι πρώτιστα ανθρώπινο δικαίωμα, θέμα ισότητας και προσωπικής ελεύθερίας των ατόμων. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η Βουλή, ως το αρμόδιο νομοθετικό σώμα της χώρας, έχει καθήκον και υποχρέωση να κατοχυρώσει μέσα από τη νομοθεσία το δικαίωμα αυτό σε όλους τους πολίτες του κράτους ανεξαρτήτως θρησκείας, πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού και να εγκρίνει το Σύμφωνο το συντομότερο δυνατό.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης τη θέση μας πως ο “ελεύθερος και δημοκρατικός διάλογος” για το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως αυτός είχε διεξαχθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την περασμένη Πέμπτη 18.6.15, σε ένα ευρωπαϊκό κατά τα άλλα κράτος του 2015, ήταν αχρείαστος, ανώφελος εως και γελοίος, αφού αποτελεί  αρχή του ομίλου μας πως κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν τίθεται “υπό διάλογο και υπό διαπραγμάτευση”.

Υπογραμμίζουμε έντονα ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν είναι ούτε κοινωνικο-ηθικό ούτε φυσικά ψυχολογικό ζήτημα. Οι απόψεις, τα αρνητικά ή θετικά συναισθήματα διαφόρων ατόμων, επιτροπών και ομάδων δεν μπορούν να παίξουν οποιονδήποτε ρόλο, όταν το νομοθετικό σώμα της χώρας εξετάζει θέματα ισότητας, ατομικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διάφοροι “ενδιαφερόμενοι” φορείς και υπηρεσίες έχουν κάθε δικαίωμα και μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους για το σύμφωνο, να την παρουσιάσουν και να την επιχειρηματολογήσουν όπου θέλουν. Η Βουλή της χώρας ωστόσο δεν μπορεί να προσκαλεί συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, που η ίδια θεωρεί πως είναι “αρμόδιοι”, για να εκφέρουν την άποψη τους για το αυτονόητο κατ’ εμάς δικαίωμα δύο ανθρώπων να συμβιώνουν. Υποχρέωση της Βουλής είναι να νομοθετήσει και να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα.

Θεωρούμε πως ο διάλογος για το Σύμφωνο ήταν απλά ένα φιάσκο που αποσκοπούσε στην καθυστέρηση της ψήφισης και έγκρισης του νομοσχεδίου και μετατόπισε το βάρος της ευθύνης της Βουλής για έγκριση του νομοσχεδίου σε διάφορους φορείς έτσι ώστε να παρουσιαστεί το Σύμφωνο ως ένα κοινωνικό θέμα και όχι ως ανθρώπινο δικαίωμα. Άποψή μας είναι πως αυτή η τακτική της Βουλής έπρεπε να απορριφθεί και να τεθεί υπό αυστηρή κριτική από όλους τους φορείς που είχαν προσκληθεί να πάρουν θέση για το εν λόγω ζήτημα.

Ως ένθερμοι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, του ξεκάθαρου δηλαδή και πλήρους διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, διαφωνούμε ακόμα πιο έντονα με την πρόσκληση και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στον πιο πάνω διάλογο. Υπενθυμίζουμε στη Βουλή πως ένα σύγχρονο κράτος που στερνίζεται ευρωπαϊκές αξίες και θεσμούς, πρέπει να διατηρεί τον κοσμικό χαρακτήρα του, να αποδεσμεύεται από τις θρησκευτικές πεποιηθήσεις και να εξουδετερώνει την επιρροή που έχουν οι θρησκευτικές ομάδες στις τοπικές υποθέσεις και ζητήματα, αντιμετωπίζοντας έτσι όλους τους πολίτες ισότιμα. Επιπρόσθετα, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι ομάδες που δηλώνουν πως υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος, παρουσίασαν το θέμα ως κοινωνικό, επικροτώντας μάλιστα την παρουσία της Εκκλησίας στη διαδικασία.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε πως η Βουλή θα αναθεωρήσει και θα τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του βάση, αναγνωρίζοντας πως η συμβίωση των ατόμων σε ένα πραγματικά ελεύθερο κράτος δεν τίθεται υπό διάλογο, αλλά αποτελεί προσωπική ελευθερία και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Comments are closed.