Συγχαρητήρια Ανακοίνωση στο Νηπιαγωγείο Δευτεράς

Posted Monday May 01, 2017 by Cyprus Humanists

Συγχαρητήρια Ανακοίνωση στο Νηπιαγωγείο Δευτεράς

O Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου εκφράζει δημόσια τα συγχαρητήρια του στην Διεύθυνση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δευτεράς η οποία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, αποφάσισε να μην οργανώσει ομαδικό προσκύνημα σε λείψανο “αριστερού χεριού” Aγίου, που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εκκλησία της κοινότητας.

Η απόφαση αυτή δείχνει τον σεβασμό της διεύθυνσης στην κοσμική εκπαίδευση και είναι συμβατή τόσο με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Άρθρο 18, εδάφιο 6) όσο και Διεθνείς Συμβάσεις δικαιωμάτων οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ορίζουν πως η θρησκευτική ελευθερία των παιδιών ασκείται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους. Ειδική μνεία για το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας γίνεται και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Άρθρο 14 παρ.1 και 2).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανησυχίες εκδηλώθηκαν για «έκφραση ρατσισμού ως προς την πλειονότητα των παιδιών και ότι με αυτήν τους στερούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα». Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως κανένα παιδί δεν στερείται το δικαίωμά του στην θρησκευτική ελευθερία, αφού ο Ιερός Ναός είναι ανοικτός για το κοινό 11 μέρες, με ωράριο 6:30 πμ εως και 10 μμ, οπόταν μπορεί να μεταβεί με τους γονείς ή κηδεμόνες του όποτε οι ίδιοι θελήσουν.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η Επίτροπος Διοικήσεως, σε περσινή έκθεσή της, σχετικά με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών/τριών, τονίζει πως “ο εκκλησιασμός με πρωτοβουλία του σχολείου κατά τον σχολικό χρόνο παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας, την οποία οφείλει να τηρεί η Πολιτεία απέχοντας από ενέργειες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοούν ή προωθούν μια θρησκεία έναντι άλλων”.

Ελπίζουμε πως η ενέργεια του προαναφερόμενου Δημόσιου Νηπιαγωγείου θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση ώστε και άλλα σχολεία να υιοθετούν πρακτικές συμβατές με τις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας, της ουδετερότητας της Πολιτείας και του δικαιώματος των παιδιών για μια σύγχρονη, κοσμική παιδεία.

Comments are closed.