Εκτεθειμένη η Κύπρος στο Συμβούλιο Αν. Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Posted Wednesday March 14, 2018 by Cyprus Humanists

Εκτεθειμένη η Κύπρος στο Συμβούλιο Αν. Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Στις 9 Μαρτίου 2018, κατά την 37η Συνέλευση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Elizabeth O’Casey (Director of Advocacy, International Humanist and Ethical Union) έκανε αναφορά¹ στη ρατσιστική Παρουσίαση εναντίον των άθεων ατόμων που εξακολουθεί να βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συμπεριέλαβε την Κύπρο ανάμεσα σε χώρες που παραβιάζουν το δικαίωμα της θρησκευτικης ελευθερίας και προωθούν το μίσος εναντίον των άθεων και άθρησκων ατόμων όπως τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Μαλαισία.

Το περιεχόμενο της παρουσίασης² περιέχει ξεκάθαρη ρητορική μίσους, προκαλεί στοχοποίηση και αρνητική διάκριση εις βάρος των άθεων ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής τους ελευθερίας. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από την οποία οι εν υπηρεσία εκπαιδευτικοί προμηθεύονται υλικό προς αξιοποίηση στη διδασκαλία τους, υπάρχει αναρτημένη παρουσίαση (σε μορφή PowerPoint) σχετικά με το “φαινόμενο της αθεΐας”. Εν συντομία, η παρουσίαση αυτή αναφέρει πως τα αίτια της αθεϊας είναι ο εγωισμός των σύγχρονων επιστημόνων, η ημιμάθεια και η ύψιστη αχαριστία, ότι ο θεός μπορεί να χρησιμοποιησει τον πόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς, ότι ο άθεος κάνει λανθασμένες επιλογές, είναι ατομιστής και συμπεριφέρεται χωρίς ηθικούς φραγούς. Στο τέλος της παρουσίασης επι λέξει αναφέρει: “Ας αποφύγουμε λοιπόν την αθεΐα για να μη ζήσουμε τις κακές κι αμαρτωλές συνέπειές της”.

Η O’Casey ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Μαλαισία και η Κύπρος συμπεριλαμβάνονται στις χώρες οι οποίες προωθούν το μίσος εναντίον άθεων και άθρησκων ατόμων και υπογράμμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου.

Ενημερωτικά, ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου είχε υποβάλει παράπονο τον  Απρίλιο του 2017 στην Επίτροπο Διοικήσεως και στην Αρχή κατά των Διακρίσεων σχετικά με την εν λόγω παρουσίαση η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, χωρίς να έχει λάβει ωστόσο ενημέρωση για την εξέταση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Παράπονο έχει επίσης υποβληθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, καλούμε για άλλη μια φορά τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποκατάσταση της νομιμότητας και άρση κάθε διάκρισης εις βάρος των άθεων ατόμων. Καλούμε επίσης όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία αλλά και οι πρακτικές που ακολουθεί το κράτος, συνάδουν πλήρως με το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών καθώς και με το Άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας και το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία.

¹http://iheu.org/actually-freedom-religion-human-right-iheu-tells-vatican-un/

²http://www.schools.ac.cy/eyliko/mesi/themata/thriskeftika/ypost_yliko_b_lykeiou.html
Τελευταία Παρουσίαση Ppt

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

 

UN_Report

Comments are closed.