IHEU Freedom of Thought Report

Posted Saturday November 10, 2018 by Cyprus Humanists

IHEU Freedom of Thought Report

Το IHEU Freedom of Thought Report/ Έκθεση για την Ελευθερία της Σκέψης, αποτελεί μια ετήσια  έκθεση και πηγή πληροφοριών για τις διακρίσεις και τις διώξεις άθρησκων ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο η Έκθεση εξετάζει πως αντιμετωπίζονται τα μη θρησκευόμενα άτομα, είτε αυτοί ονομάζονται αθεϊστές, αγνωστικιστές, ανθρωπιστές, άθρησκοι, λόγω της μη θρησκευτικότητας στη ζωή τους ή της απουσίας πίστης σε έναν θεό. Το ζήτημα εξετάζεται στα πλαίσια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Έκθεση επικεντρώνεται στις διακρίσεις από τις κρατικές αρχές, δηλαδή τις συστημικές, νομικές ή επίσημες μορφές διακρίσεων που αφορούν περιορισμούς στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και έκφρασης. Η Έκθεση συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες του κόσμου τις οποίες κατατάσσει σε αλφαβητική σειρά.

Γενικό συμπέρασμα της Έκθεσης είναι πως τα ανθρώπινα δικαιώματα τείνουν να γίνονται σεβαστά ή να παραβιάζονται στο σύνολό τους. Όταν μη θρησκευόμενα άτομα διώκονται, παρατηρείται επίσης και παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των θρησκευόμενων ατόμων διαφόρων μειονοτήτων. Αυτό δεν είναι μια τυχαία σύμπτωση ή διασύνδεση. Όταν παραβιάζεται ένα ανθρώπινο δικαίωμα, τότε όχι μόνο παραβιάζονται τα δικαιώματα άλλων ατόμων αλλά υποβαθμίζεται στο σύνολο το κοινωνικό καλό και παραβιάζονται ευκολότερα και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και συνδεδεμένα.

Βασικό μήνυμα της  Έκθεσης, γεγονός που απορρέει από τα συμπεράσματά της, είναι ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε χώρες με ελεγχόμενη ελευθερία σκέψης, συνείδησης και έκφρασης.

Ελπίζουμε ότι αυτή η Έκθεση θα συμβάλει στην αναγνώριση των αδικιών που διαπράττονται κατά των ανθρωπιστών και των άθρησκων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε επίσης ότι θα ρίξει φως στις διακρίσεις και τις διώξεις που συχνά ενυπάρχουν στον νόμο και ότι αυτό κατά συνέπεια θα ωθήσει τους νομοθέτες να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε τέλος, ότι οι ανθρωπιστές και γενικά τα μη θρησκευόμενα άτομα που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες διακρίσεων, ταμπού και στερεοτύπων της κοινωνίας,  γνωρίζουν ότι υπάρχουν και αυτοί που νοιάζονται, καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν την περιθωριοποίησή τους και την αδικία που υφίστανται, και θα κάνουν ότι μπορούν για να τους βοηθήσουν να ζουν και να εκφράζονται ελεύθερα.

 

H ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 

Σύνταγμα και κυβέρνηση

Το Σύνταγμα της  Κύπρου εγγυάται την ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας και της έκφρασης. Αν και αυτά συνήθως τηρούνται, υπάρχουν ενδείξεις ορισμένων ειδικών προνομίων προς θρησκευτικές ομάδες, υπάρχουν de facto νόμοι περί βλασφημίας στον ποινικό κώδικα και ορισμένες αναφορές κοινωνικής διάκρισης στη βάση θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το Άρθρο 18 του συντάγματος δηλώνει σαφώς ότι «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».

 

Προνομιακές ομάδες

Παρόλα αυτά, το Άρθρο 110 δίνει στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και στο Vakf, ένα ισλαμικό ίδρυμα, αποκλειστικά δικαιώματα, σύμφωνα μα τα οποία ούτε η νομοθεσία ούτε και οι εκτελεστικές πράξεις της κυβέρνησης δεν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στις δραστηριότητές τους. Παρόμοια επίπεδα προνομιακής μεταχείρισης δεν προσφέρονται σε άλλες θρησκευτικές ομάδες. Τα ιδρύματα αυτά, καθώς και οι τρεις άλλες θρησκευτικές οντότητες που αναγνωρίζονται από το σύνταγμα (Μαρωνίτες Καθολικοί, Αρμένιοι Ορθόδοξοι και Ρωμαίοι Καθολικοί) εξαιρούνται από φόρους (εκτός από την περίπτωση που εμπλέκονται σε αυστηρώς εμπορικές δραστηριότητες). Όλες λαμβάνουν σημαντικές οικονομικές παροχές και βοήθεια από το κράτος. Η οικονομική αυτή βοήθεια δεν αφορά αυτή καθαυτή τη διάδοση των εν λόγω θρησκειών αλλά δίνεται για κατασκευαστικά έργα, επιδιορθώσεις και διατήρηση εκκλησιών, μοναστηριών, τζαμιών, κοιμητηρίων κ.λπ.

Έχουν γίνει κάποιες αναφορές για εντάσεις μεταξύ πιστών Ορθοδόξων και Ισλαμιστών που έχουν οδηγήσει σε βανδαλισμούς και καταστροφές σε ορισμένα τζαμιά, αλλά η κυβέρνηση πάντοτε διαβεβαιώνει και χρηματοδοτεί την άμεση αποκατάστασή τους.

Άλλες θρησκευτικές ομάδες μπορούν επίσης να εγγραφούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τους δίδεται φορολογική εξαίρεση αλλά δεν δικαιούνται οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση.

 

Εκπαίδευση και δικαιώματα παιδιού

Η Ελληνορθόδοξη θρησκευτική εκπαίδευση προσφέρεται τυπικά στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά υπάρχουν πρόνοιες για εξαίρεση από αυτήν. Σύμφωνα με το Freedom House, υπάρχουν αναφορές για σχολικά βιβλία που περιέχουν αρνητικές ή προκατειλημμένες διατυπώσεις όταν αναφέρονται στην Τουρκία ή τους Τουρκοκύπριους.

 

Οικογένεια, κοινότητα και κοινωνία

Είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για 24 μήνες για όλους τους ενήλικες άνδρες άνω των 18 ετών της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητα δεν κατατάσσονται. Έχουν υπάρξει προβλήματα συμμόρφωσης με τις διεθνείς οδηγίες όσον αφορά το δικαίωμα στη συνειδητή αντίρρηση. Οι αντιρρησίες συνείδησης απαλλάσσονται από ενεργητικές στρατιωτικές υποχρεώσεις αλλά είναι υποχρεωμένοι να κατατάσσονται ως έφεδροι και όσοι αρνούνται, συχνά καταδικάζονται σε κράτηση. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή είναι πολιτική διακρίσεων επειδή η πίστη τους δεν τους επιτρέπει να πιάσουν όπλα ή να εκτελούν ασκήσεις εφέδρων.

 

Ελευθερία έκφρασης, υιοθέτηση ανθρωπιστικών αξιών

Το κράτος προσφέρει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπάρχει πολύ καλό επίπεδο πολιτικών ελευθεριών και ελευθερίας του τύπου. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συντεχνίες λειτουργούν χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

 

Ο περί Ποινικού Κώδικα Nόμος «Βλασφημίας»

Παρότι το άρθρο 19 του Συντάγματος καθορίζει ότι  «Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως», τα κεφάλαια 141-142 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με το προαναφερόμενο άρθρο, αφού θέσπισαν τον νόμο βλασφημίας κατά τον οποίο η προσβολή της θρησκείας καθιστά ποινικό αδίκημα.

«Προσβολή θρησκευτικών αισθημάτων με λόγια ή πράξεις

Όποιος ξεστομίζει λέξη ή δημιουργεί ήχο ώστε να ακούγεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή προβαίνει σε χειρονομία ενώπιον του ή τοποθετεί οποιοδήποτε αντικείμενο ενώπιον του, με την εσκεμμένη πρόθεση να θίξει τα θρησκευτικά αισθήματα τέτοιου προσώπου, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση ενός χρόνου.

Δημοσιεύματα που υβρίζουν θρησκεία

Όποιος δημοσιεύει βιβλίο, φυλλάδιο, άρθρο ή επιστολή σε εφημερίδα ή περιοδικό, το οποίο εκλαμβάνεται από τάξη προσώπων ως δημόσια ύβριση της θρησκείας τους, με σκοπό να εξευτελίσει αυτή τη θρησκεία ή να σκανδαλίσει ή να εξυβρίσει αυτούς που πρεσβεύουν αυτή τη θρησκεία, είναι ένοχος πλημμελήματος.

Ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου αυτού, δεν ασκείται παρά μόνο από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή με την έγκριση του»

 

— Άρθρα 141-142,  Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Comments are closed.