Ανακοίνωση για το Νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου

Posted Wednesday July 10, 2019 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση για το Νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου

Στο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»[1], αναφέρεται ότι στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζητήθηκε στις 8/7/2019 το θέμα των διεμφυλικών ατόμων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η προώθηση του νομοσχεδίου δεν προχωρά, καθότι τα τελευταία δύο χρόνια το θέμα «κόλλησε» στη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι για το θέμα φέρει ενστάσεις η Αρχιεπισκοπή. Η τελευταία δε, απέστειλε και σχετική επιστολή στα μέλη της Επιτροπής.

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου καλεί την Βουλή όπως υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αναγνώρισης φύλου πάραυτα, μακριά από οποιεσδήποτε εξωγενείς πιέσεις και προκαταλήψεις.  Η Βουλή, ως το κυριότερο όργανο θεσμοθέτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλει να δρα με την απαραίτητη αντικειμενικότητα και το συντομότερο δυνατόν προς την εξυπηρέτηση των πολιτών της. Όταν δε πρόκειται για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη πρόσβαση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε καθημερινό επίπεδο, η άμεση παρέμβαση της Βουλής είναι επιτακτική.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναγνωρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, το δικαίωμα κάθε ατόμου στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του, στην ελεύθερη ανάπτυξη ως άτομο και ως προσωπικότητα, σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου του και να τυγχάνει μεταχείρισης ανάλογα με την ταυτότητα φύλου και ιδιαίτερα να προσδιορίζεται με αυτή στα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα του. Η διαδικασία αλλαγής δεν θα απαιτεί όπως το άτομο υποβληθεί σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, ορμονική θεραπεία ή οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική, ψυχολογική ή ιατρική θεραπεία για να κάνει χρήση του δικαιώματος για την ταυτότητα του φύλου του. Οι διαδικασίες αλλαγής για ανηλίκους θα απαιτούν διάταγμα δικαστηρίου εφόσον ληφθούν γνωματεύσεις από ειδικούς ιατρούς με εξειδίκευση σε θάματα φύλου, ψυχολόγου και αφού εισακουστεί η θέσω των γονέων.

Η απλούστευση των διαδικασιών αλλαγής φύλου έχει ουσιαστικά και πρακτικά πλεονεκτήματα για τα διεμφυλικά άτομα. Αφενός, η πολιτεία αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το δικαίωμα κάθε ατόμου να προσδιορίζεται με το φύλου που αισθάνεται , σύμφωνα και με την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου, χωρίς την απαίτηση υποβολής τους σε ιατρικές και άλλες εξετάσεις και διαδικασίες. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν είναι όλα τα άτομα που επιθυμούν να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ή δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τέτοια διαδικασία, η διευκόλυνση αλλαγής φύλου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αφετέρου, λύνονται καθημερινά προβλήματα όπως είναι η εξεύρεση εργασίας και τα ταξίδια, εφόσον τα επίσημα έγγραφα θα ταυτίζονται με τον τρόπο που το άτομο εκφράζεται και προσδιορίζεται.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει στην υλοποίηση του άμεσα.

Διοικητικό Συμβούλιο Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου

10 Ιουλίου 2019


Comments are closed.