Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών σχετικά με το ρατσιστικό περιστατικό εναντίον μαθήτριας σε Λύκειο της Λευκωσίας

Posted Saturday September 07, 2019 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών σχετικά με το ρατσιστικό περιστατικό εναντίον μαθήτριας σε Λύκειο της Λευκωσίας

Ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου καταδικάζει το σοβαρό περιστατικό ρατσισμού που συνέβη χθες, 6/9/2019, στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διευθυντής του εν λόγω σχολείου έδιωξε μαθήτρια, η οποία φορούσε μαντήλα σύμφωνα με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, από τον αγιασμό που λάμβανε χώρα εκείνη τη στιγμή.

Η πράξη του διευθυντή αναμφίβολα παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων της μαθήτριας. Η θέση του διευθυντή ότι προσπάθησε να τηρήσει τους ενδυματολογικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους, δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Σε αυτή την περίπτωση η μαθήτρια επέλεξε να φορέσει κάτι με το οποίο εξέφρασε την θρησκεία της και που καμία σχέση έχει με εσκεμμένη παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων. Ως εκ τούτου, η θέση του διευθυντή ήταν εντελώς λανθασμένη και καταδικαστέα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της ανεξιθρησκείας προστατεύεται συνταγματικά και οι μαθητές/τριες των κυπριακών σχολείων πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους ελεύθερα χωρίς φόβο κυρώσεων. Η πράξη του διευθυντή να διώξει την μαθήτρια την ώρα του αγιασμού υποδεικνύει ότι η αρχή αυτή δεν τηρείται στα δημόσια σχολεία. Από την μία δηλαδή ένα χριστιανικό έθιμο επιβάλλεται και προωθείται από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, και από την άλλη μια μουσουλμανική έκφραση της θρησκείας είναι δυνατόν, όπως έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση, να καταδικαστεί με το πρόσχημα ότι παραβιάστηκαν ενδυματολογικοί κανόνες. Η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης των παιδιών, αλλά και της αρχής όπως οι απόψεις ενός παιδιού γίνονται σεβαστές σύμφωνα και με την Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού την οποία η Κύπρος έχει κυρώσει, είναι προφανής.

Παρά τη δημόσια απολογία του διευθυντή, εάν η Μέση Εκπαίδευση επιθυμεί να προωθήσει και να διατηρήσει την πολυπολιτισμικότητα και την ελευθερία της έκφρασης των μαθητών, τότε πρέπει να υπάρξουν και οι απαραίτητες επιπτώσεις από την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε. Τότε και μόνο θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κυπριακά σχολεία σέβονται, αλλά και προρασπίζονται τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως των μαθητών.

Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου

7 Σεπτεμβρίου 2019

Comments are closed.