Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου για τον Κορωνοϊό

Posted Saturday March 14, 2020 by Cyprus Humanists

Ανακοίνωση Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου για τον Κορωνοϊό

Η τρέχουσα παγκόσμια κρίση εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 (κορωνοϊού) επιβάλει όλοι μας να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όσα λέγονται από μη ειδικούς ή ανθρώπους και φορείς που προτάσσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Οφείλουμε να τονίσουμε, επίσης, ότι δίνεται μια πολύ καλή, αν και όχι ευχάριστη ή καλοδεχούμενη, ευκαιρία να αναδειχθούν βασικές αξίες του ανθρωπισμού, οι οποίες έχουν διαχρονική σπουδαιότητα και είναι καλό να τις αγκαλιάσουμε και μετά το πέρας της κρίσης.

Είμαστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, σεξουαλική ταυτότητα, θρησκευτικές πεποιθήσεις και άλλα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, μαζί σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Μόνο μέσα από μια βαθιά ανθρωπιστική αντίληψη διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης μπορούμε να βγούμε από την κρίση σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη και τον ορθό λόγο μπορούμε να βρούμε τις λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έγινε σαφές ότι καμιά άλλη προσέγγιση δεν προσφέρει προστασία από την πανδημία: ούτε η θρησκευτική πίστη ούτε οι διάφορες συνωμοσιολογικές κραυγές, ούτε και οι ποικίλες προσωπικές «απόψεις» καθενός μας μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο μόνος δρόμος είναι η επιστήμη και η διεθνής συνεργασία.

Δεν είμαστε αφελείς: προφανώς και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ανισοτήτων και αδικίας, τόσο μεταξύ λαών όσο και μεταξύ ομάδων ανθρώπων μέσα σε κάθε χώρα. Αυτά, όμως, είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της προσκόλλησης σε ανορθολογικά σχήματα και ιδέες. Αυτή την προσκόλληση εκμεταλλεύονται εξάλλου και όσοι έχουν οικονομικό συμφέρον από τις ανισότητες για να επικρατούν.

Οι αρχές του ανθρωπισμού προτάσσουν την ισονομία και την αξία κάθε ανθρώπου, την αλληλεγγύη, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτισμικών διαφορών μας, μέσα από την ορθολογική σκέψη και την επιστήμη.

Έτσι, όσον αφορά τα τοπικά ζητήματα, οφείλουμε να στηλιτεύσουμε την ανεύθυνη στάση της εκκλησίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, η οποία, ιδίως στην αρχή, προτίμησε να προστατεύσει την εσωτερική της συνοχή, τα δόγματά της και τα οικονομικά της οφέλη, από το να παραδεχθεί ότι όλοι πρέπει να ακούμε την επιστήμη.

Η πολιτεία, επίσης, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, δίνοντας προτεραιότητα στο πολιτικό κόστος, με μέτρα που δεν είχαν επιστημονική τεκμηρίωση, και μην τολμώντας να αντιταχθεί ευθέως και ξεκάθαρα στη δύναμη του ιερατείου.

Μέρα με τη μέρα, όμως, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι ούτε η εκκλησία ούτε και η πολιτεία μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, παρά μόνο εάν ακούσουν και ακολουθήσουν πιστά τα όσα λέει η επιστήμη.

Ως Όμιλος Ανθρωπιστών, θα προτιμούσαμε φυσικά να μην έχει εμφανιστεί μια τέτοια συμφορά και τα όσα πρεσβεύουμε να είχαν γίνει κτήμα της κοινωνίας μέσα από τον διάλογο και τα λογικά επιχειρήματα, αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον η κρίση αυτή να αφήσει πίσω της τους σπόρους της στροφής προς τη λογική, τις ανθρωπιστικές αξίες και την υιοθέτηση της επιστημονικής σκέψης.

 

Comments are closed.